Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 12:02 - Bauma се проведе в подходящия момент
Автор: martoudi Категория: Бизнес   
Прочетен: 2024 Коментари: 0 Гласове:
0



imageПромишлеността показа изненадващо добро настроение по време на Bauma

"По време на Bauma 2010 г., както и при предишните издания на изложението, се показва най-доброто от всичко в строителния сектор. Това за съжаление не може да се каже за икономическата среда, нито за сегашната ситуация в индустрията", каза д-р Кристоф Kemmann, председател на VDMA на конференция в рамките на Bauma в Мюнхен.

 

Изненадващо, изложителите на Bauma показаха добро настроение.

Особено след 2009 г., която бе най-трудната година в историята на индустрията изобщо. В Германия сектора на строителството и търговията с строителни машини и материали се е свил с 43 на сто до 9,5 млрд. евро. Особено силно тази тенденция се забелязва при търговията със строителни машини, където пазара се срина през 2009 г. в сравнение с предходната година с 51 на сто до 5,3 млрд. евро. Това се отнася най-вече за големите машини, и в много по-малка степен за компактните устройства, единствено изключение правят само машините за копаене на тунели, които бележат ръст. image


Поръчките на строително оборудване са на плюс
Във всички отрасли, броя на поръчките намаляват в сравнение с 2008 г., строителна техника се е свила с 46 на сто, машините за строителни материали с 58 процента и минните машини с 38 на сто. Всички индустрии са в един и същ цикъл, като разликата, е че при строителните материали и производството на минно оборудване времевата разлика в доставките е различна, сроковете са по-дълги и проекти са в по-дългосрочен план. Следователно, настоящата криза ги удари по-късно от дружествата произвеждащи строителна техника. Това може да се види най-ясно при поръчките за последните три месеца. Докато при строителните машини се вижда значително увеличение, при машините за строителни материали, продължава да се отчита спад.  


Рисковете остават - компаниите страдат от кредитната криза
След сериозен спад, всички отрасли в бранша отново са стъпили на земята, това е, което можеше да се види на първия ден на Bauma”, заяви Kemmann. В сравнение със ситуацията по същото време на миналата година, икономическият климат за цялата индустрия е значително по-добър. Въпреки това, рисковете остават също толкова големи. Финансовите пазари все още не са преодолели изцяло кризата, което води до проблеми с финансирането на много проекти. Прогнозата за продажбите през текущата година е за не много по-добра среда - плюс 5 на сто за строителна техника, спад с 10 на сто при машините за строителни материали, но силна разлика между различните индустрии, принадлежащи към този сектор; минни машини се очаква да запазят нивата от 2009 година.

Тежката индустрия се справи с кризата, доста добре
Машиностроенето е много цикличен сектор. Върховете и спадовете в този бранш се случват много по-често, отколкото в други отрасли. Кеман подчерта, че тази цикличност е довела до оцеляването на по-голяма част от компаниите, които имат опит със силни спадове на продажбите. Според Kemmann тежката индустрия се е справила толкова добре с предизвикателствата на кризата, поради структурата си на производството. Повечето компании са всъщност малките и средни предприятия, които са семейна собственост управлявани от притежателя си.

 


Азия и Латинска Америка дават надежда
В дългосрочен план прогнозите за строителната промишленост, производството на строителни материали и минното дело в световен мащаб са положителни. Прогнозата за 2010 г. за европейската промишленост и строителство, са за слаб ръст. Германия не прави изключение от това. Според проучване от немската индустриална камара, през февруари 2010 г., немските строителни фирми са все по-склонни да инвестират; като цяло, обаче, е рано да се говори за подем. За текущата година, немските строителни фирми все още очакват спад в продажбите. Прогнозата за 2011 г. е по-скоро за ниски нива на продажби, тъй като настоящите планове за икономическо стимулиране ще са приключили. „Русия и Източна Европа показват значителен потенциал, но до края на 2009 г. тези пазари почти не съществуваха”, заяви Кеман. Индустрията се надява, че тези първи малки проблясъци на надежда ще продължат да светят ярко и в хода на тази година. Важни импулси на растеж идват от Латинска Америка, особено в областта, свързана с минното дело. Северна Африка е районът където се очаква ръст в продажбите на машини за производство на строителни материали, а Азия, като цяло, е най-големият регион на растеж в строителството.

Конкуренцията расте
От глобална гледна точка, конкуренцията в отрасъла се разраства и става все по-голяма през последните няколко години. Днес има повече участници на световните пазари, повечето от тях са от Азия. Това можеше да се види и на Bauma, където имаше много повече международни изложители в сравнение с предходни години. Кеман посочи, че немските компании биха могли да останат една крачка пред конкуренцията само ако са успели да запазят водещата си роля в технологиите.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martoudi
Категория: Изкуство
Прочетен: 116436
Постинги: 39
Коментари: 75
Гласове: 280
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930